Natuurlijk materialen zoals kurk zijn helemaal hot!

In deze tijd zien we steeds vaker dat we terug naar de basic gaan. Waar dit precies mee te maken heeft is niet helemaal duidelijk, maar het is zeker een trend. Ook in woontrends zien we dit terug. Veel natuurlijke producten in huis is erg populair. Zo ook de kurkvloeren die we toch al weer enige tijd hebben moeten missen.

Kurk is een milieuvriendelijk product

De vloeren zijn milieuvriendelijk en zeer gemakkelijk in het onderhoud. Steeds vaker wordt er dan ook gekozen om deze vloeren te plaatsen in een woning. Het is weer even iets anders. Vroeger werd dit vaker gedaan, en het is nu weer helemaal terug. Lees in dit artikel de voordelen van kurk als vloer, en de achtergrond van het materiaal.

Wat is kurk nu eigenlijk precies voor materiaal?

kruk materiaal

Kurk, een interessant en milieuvriendelijk product

Dat kurk een natuurlijk product is weten veel mensen wel. Wat mensen echter niet weten is wat het nu eigenlijk precies is dat kurk. Het is in ieder geval geen hout zoals sommige mensen wel eens denken. Kurk wordt gemaakt van de barst van de kurkboom.

Deze bomen groeien in zuid Europa. De bomen hebben eerst een lange tijd van groeien. Na enige tijd kan er worden geoogst. Na de oogst heeft de boom weer rust nodig om te herstellen. Deze manier van oogsten zorgt ervoor dat kurk een milieuvriendelijk product is, iets dat de consument buitengewoon aanspreekt.

Proces voor het maken van kurkvloeren

Een kurkvloer worden op een interessante manier gemaakt. Zodra de krukbomen klaar zijn om te oogsten worden deze met de hand gepeld door de medewerkers. Er wordt zeer voorzichtig met de boom omgesprongen zodat deze niet beschadigd raakt. De stukken kruk worden vervolgens voor een periode van 6 maanden buiten gelucht.

De stukken gaan vervolgens door een kwaliteitscontrole en worden op kwaliteit en dikte gesorteerd. Zodra dit is gedaan wordt het geperst tot blokken en platen zodat het uiteindelijk via diverse leveranciers op uw vloer kan komen te liggen. Voordat je een kurken vloer gaat leggen is het belangrijk dat de ondergrond egaal is.